Моята първа екскурзия

При троянските майстори за един ден!

             Учениците от първи „А“ клас при СУ „Свети Климент Охридски“- град Ловеч осъществиха  своята първа екскурзия.  Децата с любопитство разгледаха Природонаучен музей в село Черни Осъм , музей „Скривалището на В. Левски“ в Троянския манастир  и Националното изложение на художествени занаяти и изкуства в село Орешак.

              Трайни ще останат усмивките, емоциите и спомените, събрани през деня, но сред тях се откроява ярко участието на първолаците в демонстрация на характерните за региона занаяти – грънчарство, дърворезба, пирография и тъкачество. Като гости на Националното изложение те  имаха възможност не само да наблюдават, но и да  научат повече за грънчарството, създавайки с ръцете си нещо самобитно и оригинално – глинена плочка с отпечатък. По увлекателен начин малките  гости се докоснаха до същността на занаята, отнасяйки със себе си както изработения сувенир, така и спомена от едно неповторимото преживяване.

               Троянските майстори са признати у нас и в чужбина със своето изкуство, в което умело се преплитат нови и стари технологии. Под вещото им ръководство децата разбраха, че не е трудно да работиш с глина, стига да знаеш някои тънкости,  да си упорит  и да притежаваш известна сръчност .

               Когато има желание – няма невъзможни неща!