Националната седмица на четенето

Гостуваха ни ученици творци от Художественото училище в Троян

На Димитровден посрещнахме  скъпи гости – ученици от Националното училище за приложни изкуства „Проф.Венко Колев” в Троян. В препълнената зала на нашия музей прозвучаха творби, създадени в Литературния клуб „Орфей” под ръководството на Лина Борджиева, преподавател по БЕЛ и философия. С огромен интерес публиката – ученици от горния курс, изслуша авторските творби на дванадесетокласниците Симона Велчева, която прочете есе за словото, на  Давид Костадинов (приказката „Черният извор на гарвана” и разказа в 5 епизода по библейски мотиви „Водата бе червена”), на Дебора Генадиева (есето за литературата „Гласът на душата”).

Известната поетеса Лина Борджиева също допринесе за вълнуващото преживяване, като прочете стихове от книгите си „Библейски откровения” и „Мисли за мен като любов”.  

Провокирани от чутото, впечатлени слушатели споделиха свои мисли и срещата премина в непринуден разговор по важни за нас въпроси – изборът на човека, отговорността, любовта, словото, четенето и необходимостта от книгите…

В началото на срещата зрелостникът Христо Костов от НУПИ прикова вниманието с встъпление за ценността на словото и четенето. Той изрази възхищението на нашите гости от училището ни, което посещават за първи път..

Г-жа  Борджиева ни подари комплект книги – нейни и  най-новия сборник на Дружеството на троянските писатели, където отскоро членуват нейните възпитаници, талантливите „орфеевци”. В сборника са включени и техни творби. Директорът Валери Христов благодари за ценния подарък и покани новите ни приятели на патронния празник през ноември.

Срещата бе във връзка с Националната седмица на четенето и организирана от преподавателите по български език и литература Ирена Петрова и Галя Лалева.