125 години- СУ“Свети Климент Охридски“

Гимназията отбеляза 125-годишния си юбилей

Средно училище“Свети Климент Охридски“ отбеляза своя 125-годишен юбилей. В препълнената зала на Ловчанско читалище „Наука -1870г.” бяха представители на различни поколения, всички свързани с най-старото действащо училище в Люляковия град – бивши и настоящи учители, възпитаници, родители. Празникът бе уважен лично от кмета г-жа Корнелия Маринова и областния управител Георги Терзийски, депутата Милко Недялков, началника на Регионалното управление на образованието Еленко Начев. Тук бяха някои от професорите, с които училището се гордее – почетния гражданин на Ловеч проф. Иван Лалов, проф. Добрин Сейзински, проф. Банко Банков, поздравителни адреси бяха изпратили депутатите Иван Миховски и Джейхан Ибрямов, Технически колеж – Ловеч, Профилирана природо -математическа гимназия Ловеч, Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Професор д-р Димитър Димов“, СУ „ Тодор Кирков“, ОУ  „Христо Никифоров“ , вестник „Аз-Буки“, цветя и поздравление от Синдикат на българските учители и дарение на икони от Борислава Кацарова.

Празникът започна с изпълнение на Духовия оркестър с диригент Тотко Рогашки, след което директорът Валери Христов приветства гостите на тържеството и говори за значението и мисията на училището. Кметът Корнелия Маринова проследи пътя на институцията през годините, като завърши с послание към учениците: „ Скъпи ученици, сигурна съм, че вашите учители работят така, че вие ще се връщате и в училището, и в нашия Ловеч!” Г-жа Маринова подари книги – луксозни издания на „Под игото” и „Време разделно”, както и изданието „Ловеч – град на професори”, в което са имената на 44 възпитаници на Гимназията. Народният представител Милко Недялков напомни, че от 48 почетни граждани на Ловеч поне 10 са възпитаници на училището юбиляр, че то дава не само знания, а е и един от моралните стълбове на Ловеч, негов „опорен камък”. Лаптоп бе личният подарък от г-н Недялков. Областният управител и началникът на РУО поднесоха на училището почетните знаци на своите институции. Г-н Терзийски подчерта, че един от най-успешните проекти е тук – създаването на „Телерик академия”, а г-н Начев сподели, че е възпитаник на Гимназията, тук се е запалил по математиката, а в салона са и негови учители. Проф. Банко Банков, който е завършил преди 64 години, подари свои книги и прочете авторска приказка за ролята на знанието в живота. С много вълнение на сцената излезе студентът първокурсник Владимир Брязов, който от името на своя випуск (2018) подари снимков колаж и обяви, че поставят нова традиция, тазгодишният випуск да я продължи, като всеки випуск да оставя своето присъствие в музея на училището.  В програмата прозвучаха: песента „Здравей, училище любимо“ на Камен Николов, възпитаник на Гимназията, размисли и есета за любимото училище представиха Радостина Тодорова (IIa кл.), Теодора Иванова (VIIа кл.), Ивона Иванова (XIIа кл.), зрителите се насладиха на изпълнението на саксофон на Мими Дочева, танца на Александър Иванов и Ралица Христова и на мажоретките.

Водеща бе г-жа Наталия Хумбаджиева, а презентация за развитието на училището през този век и четвърт бяха изготвили Росица Сейзинска и Йоана Иванова, учители.

Вечерта бе особено вълнуваща. Гордост, трепет, вълнение, сълзи на умиление се предаваха по въздуха и завладяха разнородната аудитория. Съзидателност, талант, мъдри слова, безценни дарове и пламък! Пламък, който се предава от поколения учители към младостта и цвета на град Ловеч! Празникът на Гимназията е личен празник на всеки, който е учил, работил, израствал през годините, на всеки докоснал се до Духа на една традиция, вплела в себе си опита на миналото, силата на настоящето и вярата в новаторството на идния ден, за да ПРЕДЪДЕ!